Raznoliko vreme v Sloveniji

V Sloveniji imamo zelo raznoliko vreme. Od mrzlih in dolgih zim z več metrskimi plastmi snega, do obilnega deževja, ki ga spremljajo poplave, do vročih poletij, vročinskih valov in suš. Da je vreme v Sloveniji muhasto in raznoliko priča tudi statistika. Uradne meteorološke meritve se pri nas beležijo od leta 1850, z meritvami so začeli v Ljubljani. Pa poglejmo ekstremne rezultate meritev meteorologov.

Najvišja izmerjena temperatura v Sloveniji je visokih 40,6 stopinj Celzija. Izmerili so jo leta 1950 v Črnomlju. Obratno najnižja je nizkih -34,5 stopinj Celzija. Izmerjena v Babnem Polju že večkrat, nazadnje leta 1968. Najvišja povprečna mesečna temperatura je bila izmerjena na letališču v Portorožu avgusta leta 2003, znašala je 26,1 stopinj Celzija. Najnižja mesečna pa na Kredarici februarja 1956, znašala je -17,2 stopinj Celzija.

Povprečne letne temperature nam govorijo, kako raznoliko je vreme pri nas. Najvišja letna izmerjena temperature je 14,6 stopinj Celzija, izmerjena v kopru leta 1961. Ob tem pa je najnižja povprečna letna temperatura pod lediščem. Leta 1962 so jo izmerili na Kredarici, znašala je -2,6 stopinj. Meteorologi beležijo tudi število vročih in hladnih dni. Za vroč dan se šteje vsak dan, v katerem temperatura preseže 30 stopinj Celzija. Za hladen dan pa, ko temperatura pade pod ledišče. Največje število vročih dni so zabeležili pri Slapu pri Vipavi in v Bilju, v obeh krajih 79. To je bilo pred desetletjem, leta 2003.

Največ hladnih dni pa so zabeležili leta 1972 na Kredarici, bilo jih je kar 281. Vreme in temperature v Sloveniji so res zelo raznolike, še sploh na tako majhnem območju. Leta 2001 nam je vreme prineslo polnih 7 metrov debelo snežno odejo, zabeležena je bila na Kredarici.
Slovenija je res raznolika dežela. Na tako majhnem prostoru najdemo hribovja in gorovja, obalni svet, kraške pojave in ravnine. Raznoliko pa je tudi vreme, saj na nekaj sto kilometrih zračne razdalje najdemo tako raznoliko vreme.