Vreme v Novem Mestu: Različna podnebja prinašajo različne vremenske vplive

Novo Mesto leži v jugovzhodnem delu Slovenije. Gre namreč za kraj, ki spada v Dolenjsko pokrajino. Za Dolenjsko je značilno, da so vroča poletja ter precej mrzle zime. Novo Mesto leži na nadmorski višini 202 metra. Vreme Novo Mesto pa se ponaša s tem, da ima različne vplive, saj se tukaj stikata panonsko ter alpsko podnebje. Vremenske vplive oziroma razmere v Novem Mestu beležijo vse od leta 1880. Prepletata se alpsko in panonsko podnebje, zato so značilnosti zelo različne od ostalih slovenskih krajev.

Vreme Novo Mesto in temperature

Vreme v Novem Mestu je zelo raznoliko. Kraj ima vplive tako gorskega oziroma alpskega podnebja, kot tudi vpliv panonskega. Kako je s padavinami? Povprečna letna raven padavin je okoli 1260 mm, kar je precej visoko za Slovenijo. Seveda pa ima Novo Mesto, kot smo že omenili, precej topla poletja. Povprečna poletna temperatura znaša 19,5 stopinje Celzija. Najbolj topel mesec je julij. Najbolj hladen mesec pa je mesec januar s povprečno temperaturo -1,9 stopinje Celzija.

Vreme Novo Mesto in vetrovi

Novo Mesto se sooča z vzhodnim in jugozahodnim vetrom. Pozimi je večkrat tako, da veter piha neprestano. Tisti, ki živijo v Novem Mestu pravijo, da vedno piha kot ‘sušilnik za lase’. To pomeni, da je ponavadi veter močan ter konstanten. Najbolj vetrovno je v času med februarjem in aprilom. Novo Mesto, kot središče Dolenjske pokrajine, pa je klju vremenskim razmeram gosto poseljeno. Prebivalci so navajeni različnih vremenskih vplivov. Seveda pa vreme v Novem Mestu ugodno vpliva tudi na vinogradništvo in različne sadjarske dejavnosti.