Vremenska napoved za pohodnike in druge športnike

Vremenska napoved je še kako pomembna pri mnogih opravilih, predvsem tistih, ki jih opravljamo zunaj, v naravi. Da bi bili pripravljeni na morebitne vremenske spremembe in bi lahko vnaprej načrtovali svoje podvige, morajo vsi pohodniki in drugi športniki, ki se sproščajo v naravi oziroma zunaj, pred načrtovanjem svojih aktivnosti preveriti vremensko napoved.

Predvsem je vremenska napoved pomembna za pohodnike, ki se odpravljajo v visoke gore, saj je tam poznavanje vremenskih pojavov in sprememb pogosto tudi življenjskega pomena. V gorah moramo biti pozorni na možnost plazov ali snežnih zametov, poleti pa nas lahko opeče sonce ali preseneti kakšna nevihta. Poleg tega moramo pred pohodom seveda preveriti napovedano temperaturo tet pripraviti temu primerno opremo. Poleti morda kljub višini ne bomo potrebovali toplejših oblačil, lahko pa se moramo vanje še posebej zaviti, saj so pogosto tudi poletne temperature v visokogorju precej nizke. Pohodniki bodo preverili tudi podatke o sončnem sevanju, saj z višino narašča tudi ta dejavnik. Poleg tega nas v gorah pogosto presenetijo neurja, na kar nas opozorijo tudi vremenoslovci.

Vremensko napoved pa morajo spremljati tudi vsi tisti športniki, ki svoje aktivnosti opravljajo v naravi. Nekateri so od vremena bolj odvisni, drugi manj. Športni padalci bodo na primer napoved vedno skrbno pregledali, medtem ko bodo tekači razmere ocenili le s pogledom skozi okno. Če želimo biti popolnoma na varni strani bomo seveda najprej preverili vremensko napoved, nato pa še pogledali skozi okno in se prepričali, da se vremenoslovci niso ušteli. Tako bomo varni pred številnimi nevšečnostmi, ki lahko rekreacijo na prostem spremenijo v neprijetno izkušnjo.